آیا ترکیه، کشور مناسبی برای تحصیل در خارج از کشور است؟ چگونه میتوان در دانشگاههای ترکیه تحصیل کرد؟ آیا میتوان از دانشگاههای دولتی ترکیه پذیرش گرفت؟ پذیرش تحصیلی ترکیه چگونه است؟ آیا تحصیل در ترکیه بدون آزمون صحت دارد؟ تحصیل در ترکیه با بورسیه امکانپذیر است؟ تمام این سوالات برای بسیاری از افرادی که قصد مهاجرت به ویژه مهاجرت تحصیلی به ترکیه دارند ممکن است پیش بیاید. در این مقاله به بررسی شرایط تحصیل در ترکیه میپردازیم.
مزایای تحصیل در ترکیه
عوامل زیادی وجود دارند که چرا بسیاری از افراد در ایران که قصد مهاجرت تحصیلی دارند، ترکیه را انتخاب میکنند. در ادامه به بررسی مزایای تحصیل در ترکیه خواهیم پرداخت.
مقرون به صرفه بودن
ترکیه برای ایرانیان، نسبت به کشورهای دیگر، بهترین مقصد مهاجرت تحصیلی، از نظر مقرون به صرفه بودن یا کم بودن هزینهها است. از آنجا که تحصیل در یک کشور دیگر، هزینههای بخصوص خود را دارد، کم بودن هزینههای زندگی و یا هم طراز بودن آنها نسبت به زندگی در ایران از ویژگی های مهم تحصیل در ترکیه به شمار میآید.
آموزش با کیفیت بالا
سیستم آموزشی در ترکیه مطابق با استانداردهای اروپا تعریف شده است. علاوه بر این مدرک شما در سراسر اروپا به رسمیت شناخته میشود. آموزش در ترکیه کیفیت بالایی دارد. این موضوع برای بسیاری از دانشجویان از اهمیت بالایی برخوردار است.
اعطای مدرک معتبر و جهانی
اکثر دانشگاههای ترکیه از اعتبار بالایی برخوردار هستند و معمولا با دانشگاههای معتبر جهانی ارتباط دارند. به همین دلیل میتوان گفت اگر پس از تحصیل در ترکیه قصد اخد اقامت کاری در کشوری دیگر دارید با مدرک تحصیلی خود به راحتی میتوانید در سایر کشورها، شغل مورد نظر خود را بیابید.
آموزش به زبان ترکی و انگلیسی
برای تحصیل در کشور ترکیه، به عنوان یک دانشجوی بینالمللی به آموزش زبان ترکی نیازی ندارید و میتوانید با زبان انگلیسی نیز از دانشگاههای ترکیه پذیرش تحصیلی دریافت کنید. زیرا آموزش در دانشگاههای کشور ترکیه به دو زبان ترکی و انگلیسی میباشد. هنگام انتخاب دانشگاه این موضوع را مد نظر داشته باشید که برخی از دانشگاههای ترکیه، برنامههای آموزشی خود را به زبان انگلیسی و برخی به ترکی و یا هر دو زبان ارائه میدهند.
بورسیههای تحصیلی
وجود بورسیههای تحصیلی برای دانشجویان بینالمللی از مزایای مهم پذیرش تحصیلی ترکیه از دانشگاه های مطرح این کشور است. این بورسیهها شامل هزینههای تحصیل، اقامت، بیمه و حتی سفر به ترکیه خواهد بود.
امکانات مناسب برای دانشجویان
دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان محیطی فراهم کرده اند که به محیط آموزشی وسیع، راحت و مجهز؛ چه در دانشگاههای دولتی و چه در دانشگاههای خصوصی؛ به راحتی دسترسی داشته باشند. همچنین امکانات اقامتی بسیار خوبی در دانشجویان قرار میگیرد که به نوبه خود بار سنگینی از روی دوش دانشجویان برمیدارد تا دغدغهای بجز تحصیل نداشته باشند.
امکان کار همزمان با تحصیل
دولت ترکیه به دانشجویان بینالمللی اجازه کار همزمان با تحصیل را برای دانشجویان فراهم نموده است. به این ترتیب دانشجویان 20 ساعت در هفته یا روزانه 4 ساعت اجازه کار دارند. این موضوع برای دانشجویان از نظر کسب تجارب کاری (چه مرتبط، چه غیر مرتبط با رشته تحصیلی) و نیز جبران هزینههای تحصیل و زندگی در ترکیه اهمیت بالایی دارد.
نزدیک بودن به ایران
ترکیه به دلیل نزدیکی به ایران، رفت و آمد دانشجویان به ایران را بسیار آسان نموده است. این موضوع برای خانوادههای دانشجویان نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
علاوه بر تمام مواردی که در بالا ذکر شد زندگی در یک کشور دیگر تجربهای جدید و منحصر به فرد است که چالشها و زیباییهای خود را خواهد داشت. ترکیه به مانند ایران فرهنگی غنی و مردمی مهمان نواز دارد که زندگی و تحصیل در این کشور زیبا را برای ایرانیان راحتتر میکند.
شرایط پذیرش تحصیلی ترکیه
پذیرش تحصیلی ترکیه نیز مانند هر کشور و دانشگاه دیگری، شرایط مخصوص به خود را دارد. بهصورت کلی، این شرایط عبارتاند از: شرط سن، شرط معدل، تسلط زبانی، تمکن مالی، مدارک تحصیلی و غیره. بسته به اینکه برای کدام مقطع تحصیلی یا رشته و دانشگاه اقدام میکنید، شرایط نهایی تحصیل در این کشور هم متفاوت خواهد بود.
روشهای اخذ پذیرش تحصیلی ترکیه از دانشگاههای مطرح
روشهای مختلفی برای پذیرش در دانشگاهای ترکیه وجود دارد. اینکه کدام روش مناسب چه فردی است، به دانشگاه، مقطع و همچنین رشته آن فرد بستگی دارد.
☑ بهصورت کلی، دو روش برای پذیرش دانشجو در دانشگاهها وجود دارد: پذیرش با آزمون و پذیرش بدون آزمون.
در ادامه انواع روشهای پذیرش در دانشگاههای ترکیه به صورت جزئیتر آورده شده است.
پذیرش تحصیلی ترکیه از طریق درخواست مستقیم
در این روش فرد متقاضی برای یک یا چند دانشگاه ترکیه درخواست خود را ثبت میکند. بدین منظور مدارک لازم را مطابق با رشته، مقطع و دانشگاه خود جمعآوری و برای دانشگاه ارسال مینمایند. ارسال مدارک باید در فرصتی که دانشگاهها در اختیار فرد متقاضی قرار میدهند انجام شود. این روش رایجترین روش اخذ پذیرش تحصیلی ترکیه از بهترین دانشگاه های این کشور است.
دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه
بسیاری از دانشگاههای ترکیه، به دانشجویان فرصتهای بورسیه اعطا میکنند. بورسیهها انواع مختلفی دارند. برخی از بورسیهها، فقط شهریه دانشگاه را تحت پوشش قرار میدهند؛ اما برخی دیگر، هزینههای زندگی دانشجویان را نیز پوشش میدهند. این موضوع باعث میشود که هزینههای تحصیل در ترکیه بسیار کم شود. شرایط هر کدام از این بورسیهها به دانشگاه و برنامه تحصیلی آن بستگی دارد.
اخذ پذیرش تحصیلی ترکیه از طریق مصاحبه
برای برخی از رشتههای هنری مانند طراحی و رشتههای مرتبط با خلاقیت، افراد متقاضی میتوانند با ارائه پورتفولیو (مجموعه ای از نمونه کارها) و همچنین از طریق مصاحبه، برای اخذ پذیرش دانشگاه از ترکیه اقدام کنند.
مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش از دانشگاههای ترکیه
مدارک مورد نیاز بسته به مقطع تحصیلی متفاوت خواهد بود که در ادامه به تفکیک مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا آمده است.
🔵مدارک لازم برای تحصیل در مقطع کاردانی و کارشناسی:
- فرم درخواست
- مدرک دیپلم دبیرستان به همراه ریز نمرات یا گواهی فارغالتحصیلی
- ریزنمرات و نتیجه آزمون YOS و آزمون SAT
- رونوشت پاسپورت و سوابق تحصیلی
- نمره مهارت زبان
- تمکن مالی
🔵 برای تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، علاوه بر مدارک بالا به مدارک زیر هم نیاز خواهید داشت.
- مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد
- ریزنمرات و نتیجه آزمون ALES یا GRE/GMAT
- انگیزهنامه و معرفینامه استاد
مدارک و شرایط لازم برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه چه هستند؟
دانشجویانی که برای تحصیل، ترکیه را انتخاب میکنند باید ویزای دانشجویی خود را از کنسولگری کشور ترکیه دریافت نمایند. مراحل ویزای دانشجویی ممکن است طولانی باشد بنابراین بهتر است به محض دریافت نامه پذیرش خود، برای اخذ ویزای دانشجویی اقدام کنید. در ابتدا باید نامه پذیرش از دانشگاه مورد نظر را داشته باشید. سپس باید مدارکی را که تمکن مالی شما را جهت تحصیل در ترکیه تضمین میکنند به دانشگاه ارائه دهید.
در ادامه آدرس محل زندگی خود در ترکیه را در سیستم ثبت کرده و هزینه دریافت ویزا را پرداخت نمایید. پس از این باید منتظر دریافت ویزای تحصیلی باشید. پس از ورود به ترکیه، باید برای اجازه اقامت درخواست دهید که به شما این امکان را میدهد که بیش از ۹۰ روز در این کشور بمانید.
هزینههای تحصیل در ترکیه
تحصیل در دانشگاههای ترکیه رایگان نیست و نیازمند پرداخت شهریه است. مقدار شهریههای پرداختی بستگی به رشته مورد نظر شما و نیز مقطع تحصیلی دارد. تحصیل در دانشگاههای دولتی ترکیه در مقایسه با اروپا یا ایالات متحده بسیار مقرونبهصرفه هستند.
اگر دانشجو هستید و کار با GPT4.o ضرورت دارد بهتر است مقاله چگونه از GPT4.o پولی، رایگان استفاده کنیم؟ را نیز مطالعه نمائید.
آزمونهای ورودی به دانشگاههای ترکیه
معیار پذیرش بیشتر دانشگاههای ترکیه در مقطع لیسانس، آزمونهای SAT و YOS است. اما برخی دانشگاههای خصوصی کشور ترکیه امکان پذیرش و تحصیل در ترکیه بدون آزمون را برای متقاضیان فراهم کردهاند.
کلام آخر!
پذیرش تحصیلی ترکیه برای بسیاری از دانشجویان، شرایط دریافت اقامت ترکیه را پس از اتمام تحصیلات نیز فراهم میکند. بدین ترتیب با توجه به قانون جدید اقامت ترکیه در مورد هزینه خرید خانه و ملک با ارزشهای بسیار بالا (حدود 200 هزار دلار) پذیرش دانشگاه های خصوصی ترکیه یکی از راحت ترین روش های تحصیل در ترکیه و مهاجرت به ترکیه و اخذ اقامت موقت میباشد. شهر خدمات در مسیر پذیرش تحصیلی و سایر روشهای مهاجرت به ترکیه مثل یافتن کار، ثبت شرکت، خرید ملک، سرمایهگذاری و افتتاح حساب بانکی در ترکیه متقاضیان را همراهی میکند.
سوالات متداول
مدت زمان تحصیل در دانشگاههای ترکیه چگونه است؟
مدت زمان تحصیل در دانشگاههای ترکیه در مقطع کارشناسی بین 3 تا 4 سال، در مقطع کارشناسی ارشد 2 سال و در مقطع دکترا نیز بین 3 تا 4 سال میباشد.
پذیرش در دانشگاههای ترکیه در چه بازه زمانی از سال صورت میپذیرد؟
برای ثبت نام ترم پاییز باید در ماه می اقدام کنید یعنی بازه زمانی 11 اردیبهشت تا 10 خرداد و برای ثبت نام ترم بهار باید در ماه دسامبر اقدام کنید یعنی بازه زمانی 10 آذر ماه تا 10 دی ماه.